Peer Gynt vegen

Reiserute

Peer Gynt vegen er delt opp i to bomstrekninger: Skeikampen - Gålå og Fefor - Dalseter. Veien mellom Gålå og Fefor går på offentlig vei, som har forbindelse til Vinstra og Harpefoss.

Skeikampen - GÅlÅ

Skeikampen

Skeikampen er et turiststed som ligger på 800 meters høyde ved foten av fjellet Skeikampen (1123 moh.).

Skeikampen Resort er en familievennlig destinasjon med varierte overnattingstilbud. Her finner du 18 hulls golfbane og tennisbaner. Fjellet byr på flotte turmuligheter til fots eller på sykkel. Sykkel kan du leie på Skeikampen.

Når vi reiser innover i Peer Gynt`s rike, passerer vi fine fjellvann og seterområder.

Dørdalsknappen

På Dørdalsknappen (1126 moh.) ligger det en fin rasteplass med en praktfull utsikt mot Fagerhøi med Jotunheimen i vest og Rondane i nord.

Fagerhøy

På Fagerhøy finner du fjellstue med mulighet for overnatting, servering og leie av sykkel og kano. Området byr på gode fiskemuligheter i et fjellterreng rikt på tur- og sykkelstier.

Listulhøgda

Videre mot Gålå passerer vi utsiktspunktet Listulhøgda (1053 moh.), som er veiens høyeste punkt.

Lauvåsen

Lauvåsen Fjellstue har et spennende særpreg med rik historie. Her kan du oppleve naturen, stillheten og harmonien midt i fjellheimen.

Servering av kaffemåltid, lunch og middag. 40 overnattingsplasser, bar og restaurant med plass til 100 gjester.

Gålå

Her kan du oppleve friluftsoppsettingen av Henrik Ibsens Peer Gynt med Griegs musikk hver sommer under Peer Gynt stemnet.

Fjellbygda har flere overnattingssteder, butikk og tilbyr et variert tilbud av aktiviteter som elgsafari, kano/kajakk-safari med mere.

Dessuten finner vi Solbrå Setermuseum, Gudbrandsdalsostens arnested fra 1863.

Fefor - Dalseter

Fefor

Like før bommen til Peer Gynt vegen ligger Fefor høyfjellshotell med tilhørende utleiehytter. Fotturmålet Feforkampen (1160 moh.) gir en fantastisk panoramautsikt over Jotunheimen og Rondane.

På vei mot Espedalen passerer vi setrene Lomsetrin og Hattdalssetrin. I syd ligger   Rutenfjellene (1517 moh.).

Dalseter

Ved slutten/starten av Peer Gynt vegen finner du Dalseter Høyfjellshotell og Ruten Fjellstue. Primo juli til medio august tilbys ridning med turer i fjellet.

Espedalen

Espedalen - vår vennlige villmark. Unik flora og spennende kulturhistorie med minnesmerker fra en allsidig gruvedrift som startet opp på 1600-tallet. Verksodden med Espedalen Fjellkirke, «Helvete» Nord-Europas største jettegryter.

SkÅbu

Fra Espedalen kan man kjøre til Skåbu, med mulighet til å fortsette på Jotunheimenvegen (bomvei) til Bygdin.

Fjellbygda Skåbu har lange tradisjoner innen kunsthandvek og i sentrum finnes en salgsutstilling. Her finnes butikk, skole, bensinstasjon, serveringssted og en flott kirke som er verd et besøk.

Historie

Peer Gynt vegen ble åpnet i 1956. Initiativet kom fra hotelleierene langs veien, og ordføreren i Sør-Fron, Egil Hernæs.

Hotellene langs veien fra Skei i sør via Gålå og Fefor til Espedalen, dannet Norges første hotellkjede: Peer Gynt Hotels.

Trygve Wadahl merker opp vegen
Trygve Wadahl under oppmerking av vegen

Peer Gynt vegen, ved Dørdalsknappen
foto og design: Henriksen & Røste data AS